2. línia Platina-rezistentný relaps PS 0-2 (bezliečebný interval menej ako 3 mesiace)

Zavřít

Deň 1–5: Topotecan 1.5mg/m2 IV počas 30 minút denne.
Cyklus sa opakuje každé 3 týždne.
ALEBO
Deň 1–5: Topotecan 2.3mg/m2 perorálne raz denne.
Cyklus sa opakuje každé 3 týždne.

Zavřít

Topotecan

Úvodná dávka
Odporúčaná dávka topotekánu je 1,5 mg/m2 telesného povrchu/deň podávaná v intravenóznej infúzii po dobu vyše 30 minút denne počas piatich po sebe nasledujúcich dní. Časový odstup od začiatku každej kúry má byť 3 týždne. V liečbe, pokiaľ je dobre znášaná, sa môže pokračovať až do progresie ochorenia.

Následné dávky
Topotekán sa nesmie podať znovu, pokiaľ nie je počet neutrofilov ≥1 x 109/l, počet trombocytov ≥100 x 109/l a hladina hemoglobínu ≥9 g/dl (po prípadnej nevyhnutnej transfúzii). Štandardný onkologický postup pri liečbe neutropénie je buď podať topotekán s inými liečivými prípravkami (napr. G‑CSF), alebo znížiť dávku s cieľom udržať počet neutrofilov. Ak sa zvolí zníženie dávky u pacientov, u ktorých sa vyvinie ťažká neutropénia (počet neutrofilov <0,5 x 109/l) trvajúca 7 alebo viac dní, alebo ťažká neutropénia spojená s horúčkou alebo infekciou, prípadne u pacientov, u ktorých bola liečba časovo oneskorená kvôli neutropénii, dávka sa má znížiť o 0,25 mg/m2/deň na 1,25 mg/m2/deň (alebo následne znížiť až na 1,0 mg/m2/deň, pokiaľ je to nevyhnutné). Dávky sa musia taktiež redukovať, ak počet trombocytov klesne pod 25 x 109/l. V klinických štúdiách sa podávanie topotekánu prerušilo, ak bola dávka redukovaná na 1,0 mg/m2 a vzhľadom na nežiaduce účinky bolo potrebné jej ďalšie zníženie.
Súhrn charakteristických vlastností lieku Topotecan Accord 1 mg/ml infúzny koncentrát
https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-verzia/pomocne-stranky/detail-lieku?page_id=386&lie_id=2776A

Zavřít

Štúdia fázy III (štúdia 478) porovnala perorálny topotekán plus najlepšiu podpornú starostlivosť (Best Supportive Care, BSC) [n=71] so samotnou BSC [n=70] u pacientov s recidívou po prvolíniovej terapii [priemerný čas do progresie ochorenia [TTP] od prvolíniovej terapie: 84 dní u perorálneho topotekánu + BSC, 90 dní u samotnej BSC], a u ktorých sa opakovaná liečba i.v. chemoterapiou nepokladala za vhodnú. U skupiny s perorálnym topotekánom plus BSC bolo zaznamenané štatisticky významné zlepšenie v celkovom prežívaní v porovnaní so skupinou so samotnou BSC (Log rank p=0,0104). Neupravený pomer rizík pre skupinu s perorálnym topotekánom + BSC oproti skupine so samotnou BSC bolo 0,64 (95 % CI: 0.45, 0.90). Medián prežívania u pacientov liečených perorálnym topotekánom + BSC bol 25,9 týždňa [interval spoľahlivosti (CI) je 95 %: 18,3, 31,6] oproti 13,9 týždňa [95 % CI: 11,1, 18,6] u pacientov liečených samotnou BSC [p=0,0104].

Súhrn charakteristických vlastností lieku Topotecan Accord 1 mg/ml infúzny koncentrát
https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-verzia/pomocne-stranky/detail-lieku?page_id=386&lie_id=2776A

Eckardt JR, von Pawel J, Pujol JL, et al. Phase III study of oral compared with intravenous topotecan as second-line therapy in
small-cell lung cancer. J Clin Oncol. 2007;25(15):2086-2092.

Zavřít

Cyklofosfamid + doxorubicin + vinkristin

Možnosti na Slovensku

(https://mzsr.sk/?zoznam-kategorizovanych-liekov)

Cyklofosfamid
Úhrada: áno
Indikačné obmedzenie: nie

 

Doxorubicin
Úhrada: áno
Indikačné obmedzenie: HEM, ONKO

 

Vincristin – nie je registrovaný

Deň 1: Cyclofosfamid 1,000mg/m2 IV počas 60 minút
Deň 1: Doxorubicin 45mg/m2 IV bolus
Deň 1: Vincristin 2mg IV počas 5-10 minút.
Cyklus sa opakuje každé 3 týždne.

Zavřít

Cyklofosfamid:
Dávkovanie sa musí prispôsobiť individuálne každému pacientovi. Obyčajne sa odporúča nasledujúce dávkovanie:
– Kontinuálna liečba dospelých a detí: 3 – 6 mg/kg telesnej hmotnosti denne (čo zodpovedá 120 – 240 mg/m2 povrchu tela).
– Intermitentná liečba: 10 – 15 mg/kg telesnej hmotnosti (čo zodpovedá 400 – 600 mg/m2 povrchu tela) v intervaloch 2 – 5 dní.
– Vysokodávková intermitentná liečba: Napr. 20 – 40 mg/kg telesnej hmotnosti (čo zodpovedá 800 – 1 600 mg/m2 povrchu tela) a vyššie dávky (napr. v príprave pred transplantáciou kostnej drene) v intervaloch 21 – 28 dní.
https://www.sukl.sk/buxus/docs/download/SPC00706867.pdf

Doxorubicin:
Z dôvodu rizika letálnej kardiomyopatie sa majú pred každou aplikáciou zvážiť pre individuálneho pacienta riziká a prínosy. Intravenózne podávanie: Dávkovanie doxorubicínu závisí od dávkovacieho režimu, celkového stavu a predchádzajúcej liečby pacienta. Odporúča sa neprekračovať celkovú kumulatívnu životnú dávku doxorubicínu (vrátane príbuzných liekov, ako je daunorubicín) 450 – 550 mg/m² plochy povrchu tela, aby sa zabránilo vzniku kardiomyopatie. Ak sú pacienti so súbežným ochorením srdca ožarovaní v oblasti mediastína a/alebo srdca, pred liečbou alkylujúcimi látkami alebo súbežnou liečbou potenciálne kardiotoxickými látkami a u vysokorizikových pacientov (s arteriálnou hypertenziou trvajúci dlhšie ako 5 rokov, s predchádzajúcim poškodením koronárnych ciev, srdcových chlopní alebo poškodením myokardu, vo veku nad 70 rokov) sa nemá prekročiť maximálna celková dávka 400 mg/m² plochy povrchu tela a funkcia srdca sa má u týchto pacientov sledovať. Roztok sa podáva v 0,9 % roztoku chloridu sodného alebo 5 % roztoku glukózy formou voľne tečúcej intravenóznej infúzie do veľkej žily s použitím infúzného setu po dobu 2 až 3 minút. Tento postup minimalizuje riziko vzniku trombózy alebo perivenóznej extravazácie, ktoré môžu viesť k závažnej lokálnej celulitíde a nekróze. Dávka sa zvyčajne vypočítava na základe plochy telesného povrchu. V prípade, že sa doxorubicín podáva samostatne, odporúča sa rozmedzie dávok 60 – 75 mg/m² telesného povrchu každé tri týždne. Ak sa používa v kombinácii s inými protinádorovými látkami, dávky doxorubicínu by sa mali znížiť na 30 – 40 mg/m² každé tri týždne. Pre pacientov, ktorí nemôžu dostávať celú dávku (napr. v prípade imunosupresie, vysokého veku), je alternatívne dávkovanie 15 – 20 mg/m² povrchu tela týždenne.

Pacienti s predchádzajúcou rádioterapiou
Pacienti, ktorí predtým podstúpili rádioterapiu mediastinálnej/perikardiálnej oblasti, by nemali užívať doxorubicín v celkovej kumulatívnej dávke presahujúci 400 mg/m².

Starší pacienti
Dávkovanie je potrebné znížiť u starších pacientov.

https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-verzia/pomocne-stranky/detail-lieku?page_id=386&lie_id=87492

vincristin – nie je registrovaný

Zavřít

Pred topotekánom sa bežne používali režimy založené na antracyklínoch, vrátane cyklofosfamidu plus doxorubicínu a vinkristínu (CAV). Topotekán a cyklofosfamid, doxorubicín a vinkristín (CAV) boli hodnotené v randomizovanej, multicentrickej štúdii pacientov s malobunkovým karcinómom pľúc (SCLC), u ktorých došlo k relapsu najmenej 60 dní po dokončení terapie prvej línie. Topotekán bol pri liečbe pacientov s recidivujúcim SCLC prinajmenšom rovnako účinný ako CAV a viedol k zlepšeniu kontroly niekoľkých symptómov.

von Pawel J. et al., Topotecan versus cyclophosphamide, doxorubicin, and vincristine for the treatment of recurrent small-cell lung cancer, J Clin Oncol. 1999; 17: 658-667
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10080612/

Zavřít

Partner projektu

AstraZeneca