1. línia ROS1 +

Zavřít

Krizotinib

Možnosti na Slovensku

(https://mzsr.sk/?zoznam-kategorizovanych-liekov)

Úhrada: áno

Hradená liečba sa môže indikovať ako monoterapia na liečbu dospelých pacientov s ROS1-pozitívnym pokročilým nemalobunkovým karcinómom pľúc (NSCLC, non-small cell lung cancer).

Hradená liečba podlieha predchádzajúcemu súhlasu zdravotnej poisťovne.

Odporúčaný režim dávkovania je 250 mg dvakrát denne (500 mg denne) užívaných kontinuálne.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/xalkori-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Krizotinib je selektívny nízkomolekulárny inhibítor receptorovej tyrozínkinázy (RTK) ALK receptora a jeho onkogénnych variant (t.j. ALK fúzie a vybrané ALK mutácie). Krizotinib je tiež inhibítor RTK receptora hepatocytárneho rastového faktora (HGFR, c-Met), ROS1 (c-ros) a RTK receptora Recepteur d’Origine Nantais (RON). Krizotinib v biochemických testoch preukázal inhibíciu kinázovej aktivity ALK, ROS1 a c-Met závislú na koncentrácii a v bunkových testoch inhiboval fosforyláciu a moduloval fenotypy závislé od kináz. Krizotinib preukázal účinnú a selektívnu inhibičnú aktivitu na rast a indukoval apoptózu v líniách nádorových buniek vykazujúcich ALK fúzie (vrátane fúzie s proteínom podobným echinodermovému s mikrotubulmi asociovanému proteínu 4 [EML4]-ALK a fúzie s nukleofosmínom [NPM]-ALK), ROS1 fúzie alebo vykazujúcich amplifikáciu lokusu ALK alebo MET génu. Krizotinib preukázal protinádorovú účinnosť, vrátane značnej cytoreduktívnej protinádorovej aktivity u myší s nádorovými xenograftmi, ktoré vykazovali ALK fúzne proteíny. Protinádorová účinnosť krizotinibu bola závislá od veľkosti dávky a korelovala s farmakodynamickou inhibíciou fosforylácie ALK fúznych proteínov (vrátane EML4-ALK a NPM-ALK) v nádoroch in vivo. Krizotinib tiež preukázal značnú protinádorovú aktivitu v xenograftových štúdiách na myšiach, u ktorých boli nádory vyvolané pomocou panelu bunkových línií NIH-3T3 navrhnutých tak, aby exprimovali hlavné ROS1 fúzie identifikované v nádoroch u ľudí. Protinádorová účinnosť krizotinibu bola závislá od veľkosti dávky a demonštrovala koreláciu s inhibíciou ROS1 fosforylácie in vivo.

ROS1-pozitívny pokročilý NSCLC
Používanie krizotinibu v monoterapii pri liečbe ROS1-pozitívneho pokročilého NSCLC sa skúmalo v multicentrickom multinárodnom jednoramennom klinickom skúšaní 1001. Medián DR bol 24,7 mesiacov (95 % CI: 15,2; 45,3). Päťdesiat percent objektívnych odpovedí nádorov sa získalo počas prvých 8 týždňov liečby. Medián PFS bol v čase ukončenia zberu údajov 19,3 mesiacov (95 % CI: 15,2; 39,1). Medián OS v čase ukončenia zberu údajov bol 51,4 mesiacov (95 % CI: 29,3; NR).

Zavřít

Entrektinib

Možnosti na Slovensku

(https://mzsr.sk/?zoznam-kategorizovanych-liekov)

Hradená liečba sa môže indikovať ako monoterapia na liečbu dospelých pacientov s ROS1-pozitívnym pokročilým nemalobunkovým karcinómom pľúc (non-small cell lung cancer, NSCLC), ktorí doteraz neboli liečení inhibítormi ROS1.

Hradená liečba podlieha predchádzajúcemu súhlasu zdravotnej poisťovne.

Navrhovaný spôsob úhrady: I

Odporúčaná dávka pre dospelých je 600 mg entrektinibu jedenkrát denne, do progresie ochorenia alebo do vzniku neprijateľnej toxicity.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/rozlytrek-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Entrektinib je inhibítor tropomyozínových receptorových tyrozínkináz TRKA, TRKB a TRKC (kódovaných génmi rodiny NTRK [neurotrophic tyrosine receptor kinase; neurotrofické receptorové tyrozínkinázy], a to NTRK1, NTRK2 a NTRK3 v uvedenom poradí), proteínovej tyrozínkinázy ROS protoonkogénu 1 (ROS1 [proto-oncogene tyrosine-protein kinase ROS]) a kinázy anaplastického lymfómu (anaplastic lymphoma kinase, ALK), s hodnotami IC50 rovnými 0,1 až 2 nmol/l. Hlavný aktívny metabolit entrektinibu, M5, vykazoval v podmienkach in vitro podobnú účinnosť a aktivitu proti TRK, ROS1 a ALK.

Fúzne proteíny, ktoré obsahujú kinázové domény TRK, ROS1 alebo ALK, podnecujú tumorogénny potenciál prostredníctvom hyperaktivácie downstreamových signálnych dráh, čo vedie k nekontrolovateľnej proliferácii buniek. Entrektinib vykazoval v podmienkach in vitro a in vivo inhibíciu nádorových bunkových línií odvodených od viacerých typov nádorov, vrátane subkutánnych a intrakraniálnych nádorov, prechovávajúcich fúzie génov NTRK, ROS1 a ALK. Predchádzajúce liečby inými liekmi, ktoré inhibujú rovnaké kinázy, môžu spôsobiť rezistenciu na entrektinib. Preukázalo sa, že mutácie v kinázovej doméne TRK, ktoré súvisia s rezistenciou a ktoré boli identifikované po ukončení liečby entrektinibom, boli NTRK1 (G595R, G667C) a NTRK3 (G623R, G623E a G623K). Mutácie v kinázovej doméne ROS1, ktoré súvisia s rezistenciou a ktoré boli identifikované po ukončení liečby entrektinibom, zahŕňajú G2032R, F2004C a F2004I. Molekulárne príčiny primárnej rezistencie na entrektinib nie sú známe. Preto nie je známe,
či prítomnosť súbežne sa vyskytujúceho onkogénneho „drivera“ navyše k fúzii génov rodiny NTRK ovplyvňuje účinnosť inhibície TRK.

Účinnosť bola hodnotená v združenej podskupine pacientov s ROS1-pozitívnym metastatickým NSCLC, ktorí užívali entrektinib 600 mg perorálne jedenkrát denne a boli zaradení do jednej z troch multicentrických otvorených klinických skúšaní s jednou liečebnou skupinou (ALKA, STARTRK-1 a STARTRK-2).

Zavřít

Partner projektu

AstraZeneca