1. línia PDL1 + (>50%) – neskvamózny karcinóm

Imunoterapia pri PS 0-1:

Zavřít

Pembrolizumab

(Pri vylúčení EGFR a ALK aberácií)

Možnosti na Slovensku

(https://mzsr.sk/?zoznam-kategorizovanych-liekov)

Úhrada: áno
Hradená liečba je:
a) v monoterapii indikovaná na liečbu pokročilého (neresekovateľného alebo metastatického) melanómu u dospelých,
b) v monoterapii indikovaná ako liečba prvej línie metastatického nemalobunkového karcinómu pľúc u dospelých s expresiou PD-L1 v nádoroch, s proporčným skóre nádoru (tumour proportion score, TPS) ≥ 50 %, bez pozitivity mutácií EGFR alebo ALK v nádorových bunkách, maximálne po dobu 24 mesiacov.
Hradená liečba podlieha predchádzajúcemu súhlasu zdravotnej poisťovne.

Odporúčaná dávka u dospelých je buď 200 mg každé 3 týždne alebo 400 mg každých 6 týždňov podávaná vo forme intravenóznej infúzie počas 30 minút.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/keytruda-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Pri vylúčení EGFR a ALK aberácií je v monoterapii indikovaná ako liečba prvej línie metastatického nemalobunkového karcinómu pľúc u dospelých s expresiou PD-L1 v nádoroch, s proporčným skóre nádoru (tumour proportion score, TPS) ≥ 50 %, bez pozitivity mutácií EGFR alebo ALK v nádorových bunkách.

Je humanizovaná monoklonálna protilátka, ktorá sa viaže na receptor programovanej bunkovej smrti 1 (PD-1) a blokuje jeho interakciu s ligandami PD-L1 a PD-L2. Receptor PD-1 je negatívnym regulátorom aktivity T-buniek, pri ktorom sa dokázalo, že sa podieľa na kontrole Tbunkových imunitných odpovedí. PEMBROLIZUMAB zosilňuje T-bunkové odpovede, vrátane protinádorových odpovedí, blokádou väzby PD-1 s PD-L1 a PD-L2, ktoré sú exprimované antigén prezentujúcimi bunkami a môžu byť exprimované nádorovými bunkami alebo inými bunkami v mikroprostredí nádoru.

KEYNOTE-024: Kontrolovaná štúdia u pacientov s NSCLC, ktorí neboli v minulosti liečení
Bezpečnosť a účinnosť pembrolizumabu v liečbe v minulosti neliečeného metastatického NSCLC sa skúmali v multicentrickej, otvorenej, kontrolovanej štúdii KEYNOTE-024.

KEYNOTE-042: Kontrolovaná štúdia u pacientov s NSCLC, ktorí neboli v minulosti liečení
Bezpečnosť a účinnosť pembrolizumabu v liečbe v minulosti neliečeného lokálne pokročilého alebo metastatického NSCLC sa skúmali tiež v multicentrickej, kontrolovanej štúdii KEYNOTE-042.

Zavřít

Odporúčaná dávka je buď 840 mg, ktorá sa podáva intravenózne každé dva týždne, alebo1 200 mg, ktorá sa podáva intravenózne každé tri týždne, alebo 1 680 mg, ktorá sa podáva intravenózne každé štyri týždne, do progesie ochorenia alebo do vzniku nezvládnuteľnej toxicity.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/tecentriq-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Atezolizumab v monoterapii je indikovaný na liečbu prvej línie dospelým pacientom s metastatickým NSCLC, u ktorých je v nádore expresia PD-L1 ≥ 50 % nádorových buniek (tumour cells, TC) alebo ≥ 10 % nádor infiltrujúcich imunitných buniek (tumour-infiltrating immune cells, IC) a ktorí nemajú NSCLC s mutáciami EGFR alebo s pozitivitou ALK (pozri časť 5.1).

Ligand receptora programovanej bunkovej smrti-1 (PD-L1) môže byť exprimovaný na nádorových bunkách a/alebo na nádor infiltrujúcich imunitných bunkách a môže sa podieľať na inhibícii protinádorovej imunitnej odpovede v mikroprostredí nádoru. Väzba PD-L1 na receptory PD-1 a B7.1, ktoré sa nachádzajú na T-lymfocytoch a na antigén prezentujúcich bunkách, má za následok potlačenie aktivity cytotoxických T-lymfocytov, proliferáciu T-lymfocytov a produkciu cytokínov.

Atezolizumab je humanizovaná monoklonálna protilátka podtriedy imunoglobulín G1 (IgG1), ktorá má Fc oblasť upravenú technikou génového inžinierstva, a ktorá sa viaže priamo na PD-L1 a poskytuje duálnu blokádu receptorov PD-1 a B7.1, uvoľňujúc PD-L1/PD-1 sprostredkovanú inhibíciu imunitnej odpovede vrátane reaktivácie protinádorovej imunitnej odpovede bez vzniku bunkovej cytotoxicity závislej od protilátky. Atezolizumab neovplyvňuje interakciu medzi PD-L2 a PD-1 a preto môžu signály sprostredkované interakciou medzi PD-L2 a PD-1 pretrvávať.

Impower110 (GO29431): Randomizované klinické skúšanie fázy III u pacientov s metastatickým NSCLC, dovtedy neliečených chemoterapiou.
Otvorená, multicentrická, randomizovaná štúdia fázy III, Impower110, sa uskutočnila na zhodnotenie účinnosti a bezpečnosti atezolizumabu u pacientov s metastatickým NSCLC, dovtedy neliečených chemoterapiou. Pacienti mali expresiu PD-L1 ≥ 1% TC (PD-L1 sfarbil ≥ 1 % nádorových buniek) alebo ≥ 1 % IC (PD-L1 sfarbil nádor infiltrujúce bunky pokrývajúce ≥ 1 % plochy nádoru), stanovenú testom VENTANA PD-L1 (SP142).

Zavřít

Odporúčaná dávka cemiplimabu je 350 mg každé 3 týždne (Q3W), podávaná ako intravenózna infúzia počas 30 minút.
Liečba môže pokračovať až do progresie ochorenia alebo neprijateľnej toxicity.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/libtayo-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Cemiplimab je v monoterapii indikovaný v prvej línii na liečbu dospelých pacientov s nemalobunkovým karcinómom pľúc (non-small cell lung cancer, NSCLC) exprimujúcim PD-L1 (vo ≥ 50 % nádorových buniek) bez EGFR, ALK alebo aberácií ROS1, ktorí majú:
• lokálne pokročilý NSCLC a ktorí nie sú kandidátmi na definitívnu chemoradiáciu, alebo
• metastatický NSCLC

Účinnosť a bezpečnosť cemiplimabu v porovnaní s chemoterapiou obsahujúcou platinový dublet u pacientov s lokálne pokročilým NSCLC, ktorí neboli kandidátmi na definitívnu chemoradiáciu, alebo s
metastatickým NSCLC, ktorí mali expresiu PD-L1 v nádore ≥ 50 % s použitím testu PD-L1 IHC 22C3 pharmDx, sa hodnotili v štúdii 1624, randomizovanej, otvorenej, multicentrickej štúdii. Celkovo bolo zaradených 710 pacientov.

V štúdii sa preukázalo štatisticky významné zlepšenie OS pacientov randomizovaných na liečbu cemiplimabom v porovnaní s chemoterapiou.

Zavřít

Partner projektu

AstraZeneca