1. línia PDL1 + akákoľvek expresia – skvamózny karcinóm

Imunoterapia pri PS 0-2:

Zavřít

Pembrolizumab + Karboplatina/ Paklitaxel alebo Karboplatina/ NAB-Paklitaxel (4 cykly) nasledovaná
Pembrolizumabom

Možnosti na Slovensku

(https://mzsr.sk/?zoznam-kategorizovanych-liekov)

Táto kombinácia nie je hradená

Odporúčaná dávka u dospelých je buď 200 mg každé 3 týždne alebo 400 mg každých 6 týždňov podávaná vo forme intravenóznej infúzie počas 30 minút.
Pri použití v rámci kombinovanej liečby, pozri súhrn charakteristických vlastností (SPC)
podávanej liečby.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/keytruda-epar-product-information_sk.pdf

Paklitaxel:
Odporúčaná dávka je 100 mg/m2 podávaná ako intravenózna infúzia po dobu 30 minút v deň 1, 8 a 15 každého 21-dňového cyklu. Odporúčaná dávka karboplatiny je AUC = 6 mg•min/ml iba v deň 1 každého 21-dňového cyklu, podaná ihneď po ukončení podávania paklitaxelu.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/abraxane-epar-product-information_sk.pdf

NAB- Paklitaxel
Odporúčaná dávka je 100 mg/m2 podávaná ako intravenózna infúzia po dobu 30 minút vdeň 1, 8 a 15 každého 21-dňového cyklu. Odporúčaná dávka karboplatiny je AUC = 6 mg•min/ml iba v deň 1 každého 21-dňového cyklu, podaná ihneď po ukončení podávania.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/abraxane-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

V kombinácii s chemoterapiou obsahujúcou pemetrexed a platinu indikovaná ako liečba prvej línie metastatického neskvamózneho nemalobunkového karcinómu pľúc u dospelých bez pozitivity mutácií EGFR alebo ALK v nádorových bunkách.

Humanizovaná monoklonálna protilátka, ktorá sa viaže na receptor programovanej bunkovej smrti 1 (PD-1) a blokuje jeho interakciu s ligandami PD-L1 a PD-L2. Receptor PD-1 je negatívnym regulátorom aktivity T-buniek, pri ktorom sa dokázalo, že sa podieľa na kontrole Tbunkových imunitných odpovedí. PEMBROLIZUMAB  zosilňuje T-bunkové odpovede, vrátane protinádorových odpovedí, blokádou väzby PD-1 s PD-L1 a PD-L2, ktoré sú exprimované antigén prezentujúcimi bunkami a môžu byť exprimované nádorovými bunkami alebo inými bunkami v mikroprostredí nádoru.

Pembrolizumab

KEYNOTE-407: Kontrolovaná štúdia kombinovanej liečby u pacientov so skvamóznym NSCLC, ktorí neboli v minulosti liečení

Účinnosť pembrolizumabu v kombinácii s karboplatinou a buď paklitaxelom alebo nab-paklitaxelom sa skúmala v randomizovanej, dvojito zaslepenej, multicentrickej, placebom kontrolovanej štúdii KEYNOTE-407.

Karboplatina:

Odporúčaná dávka karboplatiny u  doteraz neliečených dospelých pacientov s normálnou funkciou obličiek, t.j. klírens kreatinínu > 60 ml/min, je 400 mg/m² ako jednorazová krátkodobá i.v. dávka, podaná infúzne počas 15 až 60 minút. Alternatívne možno na výpočet dávky možno tiež použiť nižšie uvedenú Calvertovu rovnicu: Dávka (mg) = cieľová AUC (mg/ml x min) x [GFR ml/min + 25] Poznámka: Pomocou Calvertovej rovnice sa celková dávka karboplatiny vypočíta v mg, nie v mg/m².

Liečba sa nemá opakovať skôr ako štyri týždne po predchádzajúcej liečbe karboplatinou a/alebo kým nie je počet neutrofilov aspoň 2 000 buniek/mm3 a počet krvných doštičiek aspoň 100 000 buniek/mm3. Optimálne použitie karboplatiny v kombinácii s inými myelosupresívami si vyžaduje úpravy dávky podľa zvoleného režimu a harmonogramu liečby.

SÚHRN CHARAKTERISTICKÝCH VLASTNOSTÍ Carboplatin Accord 10 mg/ml infúzny koncentrát
https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-verzia/pomocne-stranky/detail-lieku?page_id=386&lie_id=1916A

Zavřít

Nivolumab + Ipilimumab
+ 2 cykly chemoterapie na báze platiny

Možnosti na Slovensku

(https://mzsr.sk/?zoznam-kategorizovanych-liekov)

Táto kombinácia nie je hradená

Odporúčaná dávka je 360 mg nivolumabu podávaného intravenózne počas 30 minút každé 3 týždne v kombinácii s dávkou 1 mg/kg ipilimumabu podávaného intravenózne počas 30 minút každých 6 týždňov a s chemoterapiou založenou na platine podávanou každé 3 týždne. Po ukončení 2 cyklov chemoterapie sa v liečbe pokračuje s dávkou nivolumabu 360 mg podávaným intravenózne každé 3 týždne v kombinácii s dávkou ipilimumabu 1 mg/kg každých 6 týždňov. Liečba sa odporúča až do progresie ochorenia, neprijateľnej toxicity alebo u pacientov bez progresie ochorenia až do 24 mesiacov.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/opdivo-epar-product-information_sk.pdf
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/yervoy-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Nivolumab v kombinácii s ipilimumabom a 2 cyklami chemoterapie založenej na platine je indikované dospelým v prvej línii liečby metastatického nemalobunkového karcinómu pľúc, ktorých tumory nemajú senzitizujúce mutácie EGFR alebo translokáciu ALK.

Nivolumab je ľudská monoklonálna protilátka (human monoclonal antibody, HuMAb) immunoglobulín G4 (IgG4), ktorá sa viaže na receptor programovanej smrti-1 (programmed death-1, PD-1) a blokuje jeho interakciu s PD-L1 a PD-L2. Receptor PD-1 je negatívny regulátor aktivity T-buniek, pre ktorý je preukázané, že sa podieľa na kontrole imunitných odpovedí T-buniek. Spojenie PD-1 s ligandmi PD-L1 a PD-L2, ktoré sú exprimované v bunkách, obsahujúcich antigén, a môžu byť exprimované nádorovými alebo inými bunkami v mikroprostredí nádoru, má za následok inhibíciu proliferácie T-buniek a sekréciu cytokínov. Nivolumab zosilňuje odpovede T-buniek vrátane protinádorových odpovedí, prostredníctvom blokády PD-1 väzby ligandov PD-L1 a PD-L2. Na syngénnych modeloch myší viedla blokáda aktivity PD-1 k zníženiu rastu nádoru.

Kombinovaná inhibícia sprostredkovaná nivolumabom (anti-PD-1) a ipilimumabom (anti-CTLA-4) pri metastatickom melanóme mala za následok zlepšenie protinádorovej odpovede. Na syngénnych modeloch nádorov myší viedla duálna blokáda PD-1 a CTLA-4 k synergickej protinádorovej aktivite.

Ipilimumab je inhibítor imunitného kontrolného bodu CTLA-4, ktorý blokuje inhibičné signály T-buniek indukované prostredníctvom dráhy CTLA-4, čím sa zvyšuje počet reaktívnych efektorových T-buniek, ktoré mobilizujú na začatie priameho imunitného ataku T-buniek voči nádorovým bunkám. Blokáda CTLA-4 môže znížiť aj funkciu regulačných T-buniek, čo môže prispieť k protinádorovej imunitnej odpovedi. Ipilimumab môže selektívne zredukovať regulačné T-bunky v mieste nádoru, čo má za následok zvýšenie vnútronádorového pomeru efektorových T-buniek/regulačných T-buniek, ktoré vedie k smrti nádorových buniek.

Randomizovaná štúdia fázy 3 s nivolumabom v kombinácii s ipilimumabom a 2 cyklami chemoterapie založenej na platine oproti 4 cyklom chemoterapie založenej na platine (CA2099LA).
Bezpečnosť a účinnosť nivolumabu v dávke 360 mg každé 3 týždne v kombinácii s ipilimumabom v dávke 1 mg/kg každých 6 týždňov a 2 cyklami chemoterapie založenej na platine sa hodnotili v randomizovanej, otvorenej štúdii fázy 3 (CA2099LA).

Zavřít

Cemiplimab + chemoterapie na bázi platiny (4 cykly) následovaná cemiplimabem

Možnosti na Slovensku

(https://mzsr.sk/?zoznam-kategorizovanych-liekov)

Táto kombinácia nie je hradená

Odporúčaná dávka cemiplimabu je 350 mg každé 3 týždne (Q3W), podávaná ako intravenózna infúzia počas 30 minút. Liečba môže pokračovať až do progresie ochorenia alebo neprijateľnej toxicity.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/libtayo-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Cemiplimab je v kombinácii s chemoterapiou na báze platiny indikovaný na prvú líniu liečby dospelých pacientov s NSCLC exprimujúcim PD-L1 (vo ≥ 1 % nádorových buniek) bez EGFR, ALK alebo ROS1 aberácií, ktorí majú:

  • lokálne pokročilý NSCLC a ktorí nie sú kandidátmi na definitívnu chemoradiáciu, alebo
  • metastatický NSCLC.

Účinnosť a bezpečnosť cemiplimabu v kombinácii s chemoterapiou na báze platiny sa hodnotili v štúdii 16113, randomizovanom, multicentrickom, dvojito zaslepenom, aktívne kontrolovanom skúšaní so 466 pacientmi s lokálne pokročilím NSCLC, ktorí neboli kandidátmi na definitívnu chemoradiáciu alebo s metastatickým NSCLC bez ohľadu na stav expresie PD-L1 v nádore, a ktorí predtým nedostávali systémovú liečbu metastatického NSCLC. Na zaradenie do štúdie 16113 nebolo povinné testovanie genomických aberácií nádoru iných ako EGFR, ALK alebo ROS1.

V primárnej analýze v celkovej populácii s mediánom času následného sledovania 16,4 mesiacov štúdia preukázala štatisticky významné zlepšenie OS u pacientov randomizovaných na cemiplimab v kombinácii s chemoterapiou v porovnaní s placebom v kombinácii s chemoterapiou.

Pacienti, ktorých nádory exprimovali PD-L1 ≥ 1 %, randomizovaní do skupiny s cemiplimabom v kombinácii s chemoterapiou pri mediáne trvania následného sledovania 27,9 mesiacov v čase vopred špecifikovanej finálnej analýzy v porovnaní so samotnou chemoterapiou naďalej preukazovali klinicky významný prínos v prežívaní a prežívaní bez progresie.

Zavřít

Partner projektu

AstraZeneca