1. línia NTRK +

Zavřít

Entrektinib

Možnosti na Slovensku

(https://mzsr.sk/?zoznam-kategorizovanych-liekov)

V indikácii mutácie NTRK nie je hradená liečba.
(Hradená liečba sa môže indikovať ako monoterapia na liečbu dospelých pacientov s ROS1-pozitívnym pokročilým nemalobunkovým karcinómom pľúc (non-small cell lung cancer, NSCLC), ktorí doteraz neboli liečení inhibítormi ROS1.

Hradená liečba podlieha predchádzajúcemu súhlasu zdravotnej poisťovne.)

Odporúčaná dávka pre dospelých je 600 mg entrektinibu jedenkrát denn, do progresie ochorenia alebo do vzniku neprijateľnej toxicity
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/rozlytrek-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Entrektinib je inhibítor tropomyozínových receptorových tyrozínkináz TRKA, TRKB a TRKC (kódovaných génmi rodiny NTRK [neurotrophic tyrosine receptor kinase; neurotrofické receptorové tyrozínkinázy], a to NTRK1, NTRK2 a NTRK3 v uvedenom poradí), proteínovej tyrozínkinázy ROS protoonkogénu 1 (ROS1 [proto-oncogene tyrosine-protein kinase ROS]) a kinázy anaplastického lymfómu (anaplastic lymphoma kinase, ALK), s hodnotami IC50 rovnými 0,1 až 2 nmol/l. Hlavný aktívny metabolit entrektinibu, M5, vykazoval v podmienkach in vitro podobnú účinnosť a aktivitu proti TRK, ROS1 a ALK.

Fúzne proteíny, ktoré obsahujú kinázové domény TRK, ROS1 alebo ALK, podnecujú tumorogénny potenciál prostredníctvom hyperaktivácie downstreamových signálnych dráh, čo vedie k nekontrolovateľnej proliferácii buniek. Entrektinib vykazoval v podmienkach in vitro a in vivo inhibíciu nádorových bunkových línií odvodených od viacerých typov nádorov, vrátane subkutánnych a intrakraniálnych nádorov, prechovávajúcich fúzie génov NTRK, ROS1 a ALK.

Predchádzajúce liečby inými liekmi, ktoré inhibujú rovnaké kinázy, môžu spôsobiť rezistenciu na entrektinib. Preukázalo sa, že mutácie v kinázovej doméne TRK, ktoré súvisia s rezistenciou a ktoré boli identifikované po ukončení liečby entrektinibom, boli NTRK1 (G595R, G667C) a NTRK3 (G623R, G623E a G623K). Mutácie v kinázovej doméne ROS1, ktoré súvisia s rezistenciou a ktoré boli identifikované po ukončení liečby entrektinibom, zahŕňajú G2032R, F2004C a F2004I. Molekulárne príčiny primárnej rezistencie na entrektinib nie sú známe. Preto nie je známe, či prítomnosť súbežne sa vyskytujúceho onkogénneho „drivera“ navyše k fúzii génov rodiny NTRK ovplyvňuje účinnosť inhibície TRK. Účinnosť bola hodnotená v združenej podskupine dospelých pacientov s neresekovateľnými alebo metastatickými nádormi s fúziou génov rodiny NTRK, ktorí boli zaradení do jedného z troch multicentrických otvorených klinických skúšaní s jednou liečebnou skupinou (ALKA, STARTRK-1 a STARTRK-2).

Zavřít

Dospelí
Odporúčaná dávka u dospelých je 100 mg larotrektinibu dvakrát denne až do progresie ochorenia alebo až kým nedôjde k neprijateľnej toxicite.

Pediatrická populácia
Dávkovanie u pediatrických pacientov je založené na ploche povrchu tela (Body Surface Area, BSA). Odporúčaná dávka u pediatrických pacientov je 100 mg/m2 larotrektinibu dvakrát denne, maximálne
100 mg na dávku, až do progresie ochorenia alebo až kým nedôjde k neprijateľnej toxicite.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/vitrakvi-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Larotrektinib je adenozíntrifosfát (ATP) kompetetívny a selektívny inhibítor tropomyozínovej receptorovej kinázy (TRK), ktorý bol zámerne navrhnutý tak, aby sa zabránilo aktivite s necieľovými kinázami. Cieľom larotrektinibu je rodina TRK proteínov vrátane TRKA, TRKB a TRKC, ktoré sú kódované génmi NTRK1, NTRK2 a NTRK3, v uvedenom poradí. V širokom rozsahu testov purifikácie enzýmov larotrektinib inhiboval TRKA, TRKB a TRKC s hodnotami IC50 v rozsahu od 5 do 11 nM.

Jediná iná kinázová aktivita sa vyskytla pri 100-násobne vyšších koncentráciách. V in vitro a in vivo nádorových modeloch vykazoval larotrektinib protinádorovú aktivitu v bunkách s konštitutívnou aktiváciou proteínov TRK, ktorá bola následkom génových fúzií, delécie proteínovej regulačnej domény alebo v bunkách s nadmernou expresiou proteínu TRK.

Účinnosť a bezpečnosť sa skúmali v troch multicentrických, otvorených, jednoramenných klinických štúdiách u dospelých a pediatrických pacientov s nádorovým ochorením. Tieto štúdie stále prebiehajú. Pacienti so zdokumentovanou fúziou génov NTRK a bez nej sa mohli zúčastniť štúdie 1 a štúdie 3 („SCOUT“). Predpokladom pre zaradenie pacientov do štúdie 2 („NAVIGATE“)bolo nádorové ochorenie s fúziou TRK.

Zavřít

Partner projektu

AstraZeneca