1. línia ALK +

Zavřít

Alektinib

Možnosti na Slovensku

(https://mzsr.sk/?zoznam-kategorizovanych-liekov)

Hradená liečba sa môže indikovať ako monoterapia v prvej línii liečby u dospelých pacientov s pokročilým nemalobunkovým karcinómom pľúc (NSCLC) s pozitivitou kinázy anaplastického lymfómu (ALK).

Hradená liečba podlieha predchádzajúcemu súhlasu zdravotnej poisťovne.

600 mg 2x denne s jedlom, do progresie ochorenia alebo vzniku neprijateľnej toxicity
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/alecensa-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Alektinib je vysoko selektívny a účinný inhibítor tyrozínkináz ALK a RET. V predklinických štúdiách/AKT a k indukcii smrti nádorových buniek (apoptózy).
Bezpečnosť a účinnosť alektinibu bola skúmaná v globálnom, randomizovanom, otvorenom klinickom skúšaní fázy III (BO28984, ALEX) v populácii predtým neliečených pacientov s ALK -pozitívnym NSCLC.

Zavřít

Brigatinib

Možnosti na Slovensku

(https://mzsr.sk/?zoznam-kategorizovanych-liekov)

Úhrada áno

Hradená liečba sa môže indikovať:

a) ako monoterapia v prvej línii liečby u dospelých pacientov s pokročilým nemalobunkovým karcinómom pľúc (NSCLC) s pozitivitou kinázy anaplastického lymfómu (ALK).

b) ako monoterapia na liečbu dospelých pacientov s pokročilým NSCLC s pozitivitou ALK predtým liečených krizotinibom.

Hradená liečba podlieha predchádzajúcemu súhlasu zdravotnej poisťovne.

Odporúčaná úvodná dávka je 90 mg jedenkrát denne počas prvých 7 dní a potom 180 mg jedenkrát denne.
Liečba má pokračovať dovtedy, kým sa pozoruje klinický prínos.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/alunbrig-epar-product-information_sk.pdfZavřít

Brigatinib je inhibítor tyrozínkinázy cielený voči ALK, c-ros onkogénu 1 (ROS1) a receptoru inzulínu podobnému rastovému faktoru 1 (IGF-1R). Brigatinib inhiboval autofosforyláciu ALK a fosforyláciu „downstream“ (t. j. regulovaného) signálneho proteínu STAT3 sprostredkovanú ALK v in vitro a in vivo analýzach.

Štúdia ALTA 1L: Bezpečnosť a účinnosť brigatinibu bola hodnotená v randomizovanej (1:1), otvorenej, multicentrickej štúdii (ALTA 1L) u 275 dospelých pacientov s pokročilým ALK pozitívnym NSCLC, ktorým ešte nebola podávaná liečba zameraná na ALK.

Pri primárnej analýze vykonanej pri mediáne následnej kontroly v trvaní 11 mesiacov v skupine s brigatinubem splnila štúdia ALTA 1L svoj primárny cieľový výsledok spočívajúci v preukázaní štatisticky významného zlepšenia PFS hodnoteného komisiou BIRC. Vykonala sa priebežná analýza stanovená v protokole s dátumom ukončenia 28. júna 2019 pri mediáne následnej kontroly v trvaní 24,9 mesiaca v skupine s brigatinibem. Medián PFS podľa komisie BIRC v populácii ITT bol 24 mesiacov v skupine s brigatinibom a 11 mesiacov v skupine s krizotinibom (HR = 0,49 [95 % IS (0,35; 0,68)], p < 0,0001).

Zavřít

Odporúčaná dávka ceritinibu je 450 mg, užívaných perorálne jedenkrát denne s jedlom v rovnakom dennom čase.
Maximálna odporúčaná dávka užitá s jedlom je 450 mg perorálne jedenkrát denne. Liečba má pokračovať, kým sa pozoruje klinický prínos.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/zykadia-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Ceritinib je perorálny vysoko selektívny a silný inhibítor ALK. Ceritinib inhibuje autofosforyláciu ALK, ALK-sprostredkovanú fosforyláciu downstreamových signálnych proteínov a proliferáciu od ALK závislých rakovinových buniek in vitro aj in vivo.

Štúdia ASCEND -4: V minulosti neliečení ALK-pozitívni pacienti s pokročilým NSCLC – randomizované klinické skúšanie fázy 3 A2301 (ASCEND-4)

Účinnosť a bezpečnosť ceritinibu pri liečbe ALK-pozitívnych pacientov s pokročilým NSCLC, ktorí nedostali predchádzajúcu systémovú protinádorovú liečbu (vrátane inhibítora ALK) s výnimkou neoadjuvantnej alebo adjuvantnej terapie, sa preukázala v globálnom, multicentrickom, randomizovanom, otvorenom klinickom skúšaní fázy 3 A2301. Klinické skúšanie splnilo svoj primárny cieľ preukazujúci štatisticky významné zlepšenie v prežívaní bez progresie (PFS) podľa BIRC. Prínos ceritinibu v PFS bol podľa posúdenia skúšajúceho lekára konzistentný v rôznych podskupinách vrátane veku, pohlavia, rasy, kategórie fajčenia, výkonnostného stavu podľa kritérií ECOG a záťaže ochorením.

Zavřít

Krizotinib

Možnosti na Slovensku

(https://mzsr.sk/?zoznam-kategorizovanych-liekov)

Úhrada: áno

Hradená liečba sa môže indikovať ako monoterapia na liečbu dospelých pacientov s ROS1-pozitívnym pokročilým nemalobunkovým karcinómom pľúc (NSCLC, non-small cell lung cancer).

Hradená liečba podlieha predchádzajúcemu súhlasu zdravotnej poisťovne úhrady.

Odporúčaný režim dávkovania je 250 mg dvakrát denne (500 mg denne) užívaných kontinuálne.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/xalkori-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Krizotinib je selektívny nízkomolekulárny inhibítor receptorovej tyrozínkinázy (RTK) ALK receptora a jeho onkogénnych variant (t.j. ALK fúzie a vybrané ALK mutácie). Krizotinib je tiež inhibítor RTK receptora hepatocytárneho rastového faktora (HGFR, c-Met), ROS1 (c-ros) a RTK receptora Recepteur d’Origine Nantais (RON). Krizotinib v biochemických testoch preukázal inhibíciu kinázovej aktivity ALK, ROS1 a c-Met závislú na koncentrácii a v bunkových testoch inhiboval fosforyláciu a moduloval fenotypy závislé od kináz. Krizotinib preukázal účinnú a selektívnu inhibičnú aktivitu na rast a indukoval apoptózu v líniách nádorových buniek vykazujúcich ALK fúzie (vrátane fúzie s proteínom podobným echinodermovému s mikrotubulmi asociovanému proteínu 4 [EML4]-ALK a fúzie s nukleofosmínom [NPM]-ALK), ROS1 fúzie alebo vykazujúcich amplifikáciu lokusu ALK alebo MET génu. Krizotinib preukázal protinádorovú účinnosť, vrátane značnej cytoreduktívnej protinádorovej aktivity u myší s nádorovými xenograftmi, ktoré vykazovali ALK fúzne proteíny. Protinádorová účinnosť krizotinibu bola závislá od veľkosti dávky a korelovala s farmakodynamickou inhibíciou fosforylácie ALK fúznych proteínov (vrátane EML4-ALK a NPM-ALK) v nádoroch in vivo. Krizotinib tiež preukázal značnú protinádorovú aktivitu v xenograftových štúdiách na myšiach, u ktorých boli nádory vyvolané pomocou panelu bunkových línií NIH-3T3 navrhnutých tak, aby exprimovali hlavné ROS1 fúzie identifikované v nádoroch u ľudí. Protinádorová účinnosť krizotinibu bola závislá od veľkosti dávky a demonštrovala koreláciu s inhibíciou ROS1 fosforylácie in vivo.

Predtým neliečený ALK-pozitívny pokročilý NSCLC – randomizované klinické štúdie PROFILE 1014 fázy 3.

Účinnosť a bezpečnosť krizotinibu v liečbe pacientov s ALK-pozitívnym metastatickým NSCLC, ktorí nedostali predchádzajúcu systémovú liečbu pokročilého ochorenia, boli preukázané v globálnom, randomizovanom, otvorenom klinickom skúšaní 1014. Krizotinib výrazne predĺžil prežívanie bez progresie (PFS), primárny cieľ klinického skúšania, v porovnaní s chemoterapiou podľa hodnotenia IRR. Prínos krizotinibu pri PFS bol konzistentný v rámci podskupín podľa základných charakteristík pacientov, ako napr. vek, pohlavie, rasa, zatriedenie podľa fajčenia, čas od stanovenia diagnózy, výkonnostný stav podľa ECOG a prítomnosť metastáz v mozgu. Došlo k numerickému zlepšeniu celkového prežívania (OS) u pacientov liečených krizotinibom, hoci toto zlepšenie nebolo štatisticky významné.

Zavřít

Lorlatinib

Možnosti na Slovensku

(https://mzsr.sk/?zoznam-kategorizovanych-liekov)

Úhrada: áno

Hradená liečba sa môže indikovať:
a) ako monoterapia v prvej línii liečby u dospelých pacientov s pokročilým nemalobunkovým karcinómom pľúc (NSCLC) s pozitivitou kinázy anaplastického lymfómu (ALK).
b) ako monoterapia na liečbu dospelých pacientov s pokročilým NSCLC s pozitivitou ALK, u ktorých ochorenie progredovalo po alektinibe alebo ceritinibe ako prvej liečbe inhibítorom ALK tyrozínkinázy (TKI) alebo po krizotinibe a najmenej jednom ďalšom ALK TKI.

Hradená liečba podlieha predchádzajúcemu súhlasu zdravotnej poisťovne.

Odporúčaná dávka je 100 mg lorlatinibu užívaných perorálne jedenkrát denne. Liečba lorlatinibom má pokračovať, kým nedôjde k progresii ochorenia alebo k neprijateľnej toxicite.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/lorviqua-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Lorlatinib je selektívny kompetitívny adenozíntrifosfátový (ATP) inhibítor ALK a c-ros onkogén 1 (ROS1) tyrozínkináz.

Účinnosť lorlatinibu pri liečbe pacientov s ALK-pozitívnym NSCLC, ktorí predtým nedostávali systémovú liečbu na metastatické ochorenie, sa stanovovala v otvorenej, randomizovanej, multicentrickej štúdii B7461006 (štúdia CROWN) s aktívnym komparátorom. Pacienti museli mať výkonnostný status 0 – 2 podľa Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG) a ALK-pozitívny NSCLC identifikovaný testom VENTANA ALK (D5F3) CDx.

Zavřít

Partner projektu

AstraZeneca