3. línia ALK +

Zavřít

Chemoterapia na báze platiny
napríklad: karboplatina

Možnosti na Slovensku

(https://mzsr.sk/?zoznam-kategorizovanych-liekov)

karboplatina
Úhrada: áno
Indikačné obmedzenie: ONK

Karboplatina:
Odporúčaná dávka karboplatiny u doteraz neliečených dospelých pacientov s normálnou funkciou obličiek, t.j. klírens kreatinínu > 60 ml/min, je 400 mg/m² ako jednorazová krátkodobá i.v. dávka, podaná infúzne počas 15 až 60 minút. Alternatívne možno na výpočet dávky možno tiež použiť nižšie uvedenú Calvertovu rovnicu: Dávka (mg) = cieľová AUC (mg/ml x min) x [GFR ml/min + 25]

Poznámka: Pomocou Calvertovej rovnice sa celková dávka karboplatiny vypočíta v mg, nie v mg/m².
Liečba sa nemá opakovať skôr ako štyri týždne po predchádzajúcej liečbe karboplatinou a/alebo kým nie je počet neutrofilov aspoň 2 000 buniek/mm3 a počet krvných doštičiek aspoň 100 000 buniek/mm3.Optimálne použitie karboplatiny v kombinácii s inými myelosupresívami si vyžaduje úpravy dávky podľa zvoleného režimu a harmonogramu liečby.
SÚHRN CHARAKTERISTICKÝCH VLASTNOSTÍ Carboplatin Accord 10 mg/ml infúzny koncentrát
https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-verzia/pomocne-stranky/detail-lieku?page_id=386&lie_id=1916A

Zavřít

Výsledky randomizovaných štúdií ukázali, že karboplatina je aktívna pri NSCLC a že ju možno efektívne integrovať do programov kombinovanej chemoterapie s prínosom pre prežitie porovnateľným s režimami obsahujúcimi cisplatinu.
Oncology 1993;50:37–41
https://www.karger.com/Article/Abstract/227259

Zavřít

Atezolizumab + bevacizumab + paklitaxel + karboplatina

Možnosti na Slovensku

(https://mzsr.sk/?zoznam-kategorizovanych-liekov)

Táto kombinácia nie je hradená

Odporúčaná dávka atezolizumabu je buď 840 mg, ktorá sa podáva intravenózne každé dva týždne,
alebo1 200 mg, ktorá sa podáva intravenózne každé tri týždne, alebo 1 680 mg, ktorá sa podáva
intravenózne každé štyri týždne, do progesie ochorenia alebo do vzniku nezvládnuteľnej toxicity.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/tecentriq-epar-product-information_sk.pdf

Bevacizumab:
Odporúčaná dávka bevacizumabu je 7,5 mg/kg telesnej hmotnosti alebo 15 mg/kg telesnej hmotnosti, ktorá sa podáva raz za 3 týždne vo forme intravenóznej infúzie.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/avastin-epar-product-information_sk.pdf

Paklitaxel:
Odporúčaná dávka paklitaxelu je 100 mg/m2 podávaná ako intravenózna infúzia po dobu 30 minút v deň 1, 8 a 15 každého 21-dňového cyklu. Odporúčaná dávka karboplatiny je AUC = 6 mg•min/ml iba v deň 1 každého 21-dňového cyklu, podaná ihneď po ukončení podávania Abraxanu.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/abraxane-epar-product-information_sk.pdf

Dávkovanie podĺa klinickej štúdie:
Atezolizumab 1200mg D1, Bevacizumab 15mg/kg D1, Paclitaxel 200mg/m2 D1, Ázijskí pacienti 175mg/m2D1, CBDCA AUC6 D1, NC D22
Socinski M.A. Et.al N Engl J Med 378: 2288ff, 2018

Zavřít

Atezolizumab v kombinácii s bevacizumabom, paklitaxelom a karboplatinou je indikovaný na liečbu prvej línie dospelých pacientov s metastatickým neskvamóznym NSCLC. U pacientov s NSCLC s mutáciami EGFR alebo s pozitivitou ALK je atezolizumab v kombinácii s bevacizumabom, paklitaxelom a karboplatinou indikovaný len po zlyhaní všetkých vhodných možností cielenej liečby.

Ligand receptora programovanej bunkovej smrti-1 (PD-L1) môže byť exprimovaný na nádorových bunkách a/alebo na nádor infiltrujúcich imunitných bunkách a môže sa podieľať na inhibícii protinádorovej imunitnej odpovede v mikroprostredí nádoru. Väzba PD-L1 na receptory PD-1 a B7.1, ktoré sa nachádzajú na T-lymfocytoch a na antigén prezentujúcich bunkách, má za následok potlačenie aktivity cytotoxických T-lymfocytov, proliferáciu T-lymfocytov a produkciu cytokínov.

Atezolizumab je humanizovaná monoklonálna protilátka podtriedy imunoglobulín G1 (IgG1), ktorá má Fc oblasť upravenú technikou génového inžinierstva, a ktorá sa viaže priamo na PD-L1 a poskytuje duálnu blokádu receptorov PD-1 a B7.1, uvoľňujúc PD-L1/PD-1 sprostredkovanú inhibíciu imunitnej odpovede vrátane reaktivácie protinádorovej imunitnej odpovede bez vzniku bunkovej cytotoxicity závislej od protilátky. Atezolizumab neovplyvňuje interakciu medzi PD-L2 a PD-1 a preto môžu signály sprostredkované interakciou medzi PD-L2 a PD-1 pretrvávať.

Liečba prvej línie NSCLC
Impower150 (GO29436): Randomizované klinické skúšanie fázy III s atezolizumabom podávaným v kombinácii s paklitaxelom a karboplatinou, s bevacizumabom alebo bez neho, pacientom s metastatickým neskvamóznym NSCLC, dovtedy neliečeným chemoterapiou.
Otvorená, multicentrická, medzinárodná, randomizovaná štúdia fázy III, Impower150, sa uskutočnila na zhodnotenie účinnosti a bezpečnosti atezolizumabu v kombinácii s paklitaxelom a karboplatinou, s bevacizumabom alebo bez neho, u pacientov s metastatickým neskvamóznym NSCLC, dovtedy neliečených chemoterapiou.

Zavřít

Lorlatinib

po krizotinibe v 1. línii a 2 generačnom ALK TKI

Možnosti na Slovensku

(https://mzsr.sk/?zoznam-kategorizovanych-liekov)

Úhrada: áno

Hradená liečba sa môže indikovať:
a) ako monoterapia v prvej línii liečby u dospelých pacientov s pokročilým nemalobunkovým karcinómom pľúc (NSCLC) s pozitivitou kinázy anaplastického lymfómu (ALK),
b) ako monoterapia na liečbu dospelých pacientov s pokročilým NSCLC s pozitivitou ALK, u ktorých ochorenie progredovalo po alektinibe alebo ceritinibe ako prvej liečbe inhibítorom ALK tyrozínkinázy (TKI) alebo po krizotinibe a najmenej jednom ďalšom ALK TKI.

Hradená liečba podlieha predchádzajúcemu súhlasu zdravotnej poisťovne.

Odporúčaná dávka je 100 mg lorlatinibu užívaných perorálne jedenkrát denne. Liečba lorlatinibom má pokračovať, kým nedôjde k progresii ochorenia alebo k neprijateľnej toxicite.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/lorviqua-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Lorlatinib je selektívny kompetitívny adenozíntrifosfátový (ATP) inhibítor ALK a c-ros onkogén 1 (ROS1) tyrozínkináz.

ALK-pozitívny pokročilý NSCLC predtým liečený inhibítorom ALK kinázy
Použitie lorlatinibu pri liečbe ALK-pozitívneho pokročilého NSCLC po liečbe najmenej jedným ALK TKI druhej generácie sa skúmalo v štúdii A, jednoramennej multicentrickej štúdii fázy 1/2.

Zavřít

Partner projektu

AstraZeneca