2. línia PDL1 + akákoľvek exprésia – skvamózny karcinóm
Bez ohľadu na výšku PD-L1 expresie pro PS 0-2

 

Zavřít

Odporúčaná dávka je 240 mg nivolumabu každé 2 týždne.

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/opdivo-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

 

Nivolumab je ľudská monoklonálna protilátka (human monoclonal antibody, HuMAb) immunoglobulín G4 (IgG4), ktorá sa viaže na receptor programovanej smrti-1 (programmed death-1, PD-1) a blokuje jeho interakciu s PD-L1 a PD-L2. Receptor PD-1 je negatívny regulátor aktivity T-buniek, pre ktorý je preukázané, že sa podieľa na kontrole imunitných odpovedí T-buniek. Spojenie PD-1 s ligandmi PD-L1 a PD-L2, ktoré sú exprimované v bunkách, obsahujúcich antigén, a môžu byť exprimované nádorovými alebo inými bunkami v mikroprostredí nádoru, má za následok inhibíciu proliferácie T-buniek a sekréciu cytokínov. Nivolumab zosilňuje odpovede T-buniek vrátane protinádorových odpovedí, prostredníctvom blokády PD-1 väzby ligandov PD-L1 a PD-L2. Na syngénnych modeloch myší viedla blokáda aktivity PD-1 k zníženiu rastu nádoru.

Bezpečnosť a účinnosť nivolumabu 3 mg/kg ako jedinej látky na liečbu pokročilého alebo metastatického neskvamózneho NSCLC sa hodnotili v randomizovanej, otvorenej štúdii fázy 3 (CA209057).

Zavřít

2L NSCLC:
840 mg každé 2 týždne alebo
• 1 200 mg každé 3 týždne alebo
• 1 680 mg každé 4 týždne
Až do straty klinického prínosu alebo do vzniku nezvládnuteľnej toxicity.

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/tecentriq-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Atezolizumab v monoterapii je indikovaný na liečbu dospelých pacientov s lokálne pokročilým alebo metastatickým NSCLC po predchádzajúcej chemoterapii.

Zavřít

Pembrolizumab

při expresii PD-L1 ≥1%

Možnosti na Slovensku

(https://mzsr.sk/?zoznam-kategorizovanych-liekov)

bez úhrady

Odporúčaná dávka u dospelých je buď 200 mg každé 3 týždne alebo 400 mg každých 6 týždňov podávaná vo forme intravenóznej infúzie počas 30 minút.

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/keytruda-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Pembrolizumab je v monoterapii indikovaný na liečbu lokálne pokročilého alebo metastatického nemalobunkového karcinómu pľúc u dospelých s expresiou PD-L1 v nádoroch, s TPS ≥ 1 % a ktorí dostali minimálne jeden predchádzajúci chemoterapeutický režim. Pacienti s pozitivitou mutácií EGFR alebo ALK v nádorových bunkách majú pred podaním pembrolizumabu dostávať aj cielenú liečbu.

Zavřít

Na liečbu po zlyhaní predchádzajúcej chemoterapie na báze platiny sa odporúča dávka 75 mg/m2 v monoterapii.

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/taxotere-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Docetaxel sa indikuje na liečbu pacientov s lokálne pokročilým alebo metastatickým nemalobunkovým karcinomóm pľúc po zlyhaní predchádzajúcej chemoterapie.
Docetaxel je antineoplastická látka podporujúca zabudovávanie tubulínu do stabilných mikrotubulov a brániaca ich depolymerizácii, čo vedie k výraznému poklesu voľného tubulínu. Väzba docetaxelu na mikrotubuly nemení počet protofilamentov.
Pri docetaxele sa ukázalo, že in vitro narušuje v bunkách mikrotubulárnu sieť, nevyhnutnú pre vitálne mitotické a medzifázové bunkové funkcie.

Zavřít

Odporúčaná dávka ramucirumabu je 10 mg/kg v 1. deň 21-denného cyklu podaná pred infúziou docetaxelu. Odporúčaná dávka docetaxelu je 75 mg/m2 podávaná intravenóznou infúziou počas približne 60 minút v 1. deň 21-denného cyklu. Pre východoázijských pacientov je potrebné zvážiť nižšiu počiatočnú dávku docetaxelu 60 mg/m2 v 1. deň 21-denného cyklu.

docetaxel: https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/taxotere-epar-product-information_sk.pdf
ramucirumab: https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/cyramza-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Liečba ramucirumab v kombinácii s docetaxelom je indikovaná na liečbu dospelých pacientov s lokálne pokročilým alebo metastázujúcim nemalobunkovým karcinómom pľúc s progresiu ochorenia po chemoterapii na báze platiny.

Receptor VEGF-2 (Vascular Endothelial Growth Factor,VEGF) je kľúčovým sprostredkovateľom VEGF-indukovanej angiogenézy. Ramucirumab je ľudská protilátka zacielená na receptor, ktorá sa špecificky viaže na receptor VEGF-2 a blokuje väzby VEGF-A, VEGF-C a VEGF-D. Následkom toho ramucirumab inhibuje ligandom stimulovanú aktiváciu receptora VEGF-2 a jeho nadväzné signálne komponenty, vrátane p44/p42 mitogénom aktivovaných proteínkináz, neutralizuje ligandom indukovanú proliferáciu a migráciu ľudských endotelových buniek.

REVEL

Randomizovanej, dvojito zaslepenej štúdie REVEL s Cyramzou a docetaxelom v porovnaní s placebom a docetaxelom sa zúčastnilo 1253 pacientov s lokálne pokročilým alebo metastázujúcim skvamóznym alebo neskvamóznym NSCLC s progresiou ochorenie počas alebo po jednej liečbe na báze platiny.

Zavřít

Afatinib

Možnosti na Slovensku

(https://mzsr.sk/?zoznam-kategorizovanych-liekov)

Úhrada: áno

Hradená liečba sa môže indikovať na liečbu dospelých pacientov s lokálne pokročilým alebo metastatickým nemalobunkovým karcinómom pľúc s dokázanými mutáciami EGFR, ktorí neboli pred tým liečení EGFR TKI.

Hradená liečba podlieha predchádzajúcemu súhlasu zdravotnej poisťovne.

Odporúčaná dávka je 40 mg jedenkrát denne., do progresie ochorenia alebo dovtedy, kým ho už pacient viac netoleruje.

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/giotrif-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Afatinib je silný a selektívny ireverzibilný blokátor rodiny ErbB. Afatinib sa kovalentne viaže na a ireverzibilne blokuje signálne dráhy všetkých homo- a heterodimérov, ktoré sú tvorené členmi rodiny ErbB EGFR (ErbB1), HER2 (ErbB2), ErbB3 a ErbB4.
Účinnosť a bezpečnosť GIOTRIFU ako druhej línie liečby u pacientov s pokročilým NSCLC skvamóznej histológie boli skúmané v randomizovanej otvorenej globálnej štúdii LUX-Lung 8 19 fázy III.

Zavřít

Erlotinib

Možnosti na Slovensku

(https://mzsr.sk/?zoznam-kategorizovanych-liekov)

Úhrada: áno

Indikačné obmedzenie:

a) na liečbu v prvej línii u pacientov s lokálne pokročilým alebo metastatickým nemalobunkovým karcinómom pľúc (NSCLC) s aktivujúcimi mutáciami EGFR,

b) u pacientov s lokálne pokročilým alebo metastatickým nemalobunkovým karcinómom pľúc po zlyhaní predchádzajúcej chemoterapie.

150 mg / denně u pacientov nevhodných na imunoterapiu alebo s EGFR neznámým/wild typom statusem

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/tarceva-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Erlotinib je inhibítor tyrozínkinázy receptora pre epidermálny rastový faktor/receptora pre ľudský epidermálny rastový faktor typu 1 (EGFR tiež známy ako HER1). Erlotinib efektívne inhibuje intracelulárnu fosforyláciu EGFR. EGFR je exprimovaný na povrchu normálnych i nádorových buniek. V neklinických modeloch vedie inhibícia fosfotyrozínu EGFR k zastaveniu vývoja buniek a/alebo k usmrteniu buniek. EGRF mutácie môžu viesť ku konštitučnej aktivácii antiapoptotickej a proliferačnej signálnej dráhy. Vplyv účinnosti erlotinibu na blokádu signalizácie mediovanej EGRF u týchto nádorov, s prítomnou mutáciou EGFR, je spôsobený tesnou väzbou erlotinibu na ATP-väzobné miesto v doméne mutovanej kinázy EGFR. Dôsledkom blokády kaskády signalizácie je zastavená proliferácia buniek a je indukovaná bunková smrť cez intrinzickú apoptotickú dráhu. Regresia nádorov bola pozorovaná na myšacích modeloch so zosilnenou expresiou tejto aktivujúcej mutácie EGRF.

Je indikovaný v tejto indikácii ak iné možnosti nie sú vhodné.

Liečba NSCLC po zlyhaní najmenej jedného režimu chemoterapie (erlotinib v monoterapii)
Účinnosť a bezpečnosť v druhej/tretej línii liečby bola preukázaná v randomizovanej, dvojito zaslepenej, placebom kontrolovanej štúdii (BR.21) u 731 pacientov s lokálne pokročilým alebo metastatickým nemalobunkovým karcinómom pľúc po zlyhaní aspoň jedného režimu chemoterapie.

Udržiavacia liečba NSCLC po prvej línii chemoterapie (erlotinib v monoterapii)
Účinnosť a bezpečnosť Tarcevy ako udržiavacej liečby po prvej línii chemoterapie pri NSCLC boli skúmané v randomizovanej, dvojito zaslepenej, placebom kontrolovanej klinickej štúdii (BO18192, SATURN). Táto štúdia sa uskutočnila s účasťou 889 pacientov s lokálne pokročilým alebo metastatickým NSCLC, u ktorých sa nezaznamenala progresia po 4 cyklov dvojkombinácie chemoterapie s platinou.

Zavřít

Partner projektu

AstraZeneca