2. línia KRAS G12C+

Zavřít

Sotorasib

Možnosti na Slovensku

(https://mzsr.sk/?zoznam-kategorizovanych-liekov)

Hradená liečba sa môže indikovať ako monoterapia dospelým na liečbu pokročilého nemalobunkového karcinómu pľúc (NSCLC) s mutáciou KRAS G12C, u ktorých došlo k progresii po minimálne jednej predchádzajúcej línii systémovej liečby. Hradená liečba podlieha predchádzajúcemu súhlasu zdravotnej poisťovne.

Odporúčaná dávka je 960 mg sotorasibu (osem 120 mg tabliet) jedenkrát denne, každý deň v rovnakom čase, do progresie ochorenia alebo do neprijateľnej toxicity.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/lumykras-epar-product-information_sk.pdf

Zavřít

Indikovaný ako monoterapia dospelým na liečbu pokročilého nemalobunkového karcinómu pľúc (Non-Small Cell Lung Cancer, NSCLC) s mutáciou KRAS G12C, u ktorých došlo k progresii po minimálne jednej predchádzajúcej línii systémovej liečby.

Sotorasib je selektívny inhibítor KRAS G12C (vírusový homológ onkogénu vírusu Kirsten Rat Sarcoma), ktorý sa kovalentne a ireverzibilne viaže na jedinečný cysteín KRAS G12C. Inaktivácia KRAS G12C sotorasibom blokuje signalizáciu a prežitie nádorových buniek, inhibuje bunkový rast a selektívne podporuje apoptózu v nádoroch obsahujúcich KRAS G12C, onkogénny faktor tumorigenézy.

Účinnosť lieku sa skúmala v jednoramennej otvorenej multicentrickej štúdii (CodeBreaK 100), do ktorej boli zaradení pacienti s lokálne pokročilým alebo metastatickým NSCLC s mutáciou KRAS G12C, u ktorých došlo po predchádzajúcej liečbe k progresii ochorenia.

Zavřít

Partner projektu

AstraZeneca